Gevoel en Emotie

Emoties juichen. Gevoelens fluisteren. ~ Olaf Hoenson

 

Gevoel en emotie beïnvloeden onze gezondheid op een indirecte manier. Wat is het verschil tussen deze twee? Volgens sommigen gaat het gevoel dieper en is de emotie heftiger. Een ander zegt weer dat gevoel meer met je persoonlijkheid te maken heeft en emoties meer te maken hebben met bepaalde situaties. Weer een ander beweert dat emotie een opeenstapeling is van gevoelens. Nog een uitleg is: Gevoel is de bewuste reflectie van een emotie. In alle verklaringen zit een kern van waarheid. Zowel gevoel als emotie zijn niet tastbaar. Hoe gaan wij dit thema benaderen in het kader van levensstijlverandering?

 

In de psychologie praat men over emotieregulatie als behandelmethode. De benadering is geheel cognitief. In sommige gevallen wordt er medicatie gebruikt om de ongewenste emoties beheersbaar te houden. De symptomen worden bestreden, maar de oorzaak van het probleem wordt niet altijd aangepakt. Het is aan te raden om in de bron - de emotie - te zoeken als wij geloven dat gevoel de bewuste reflectie is van emotie. Als het gevoel niet in eerste instantie erkend wordt, kan dit opgestapeld worden en tot uiting komen als emotie, bijvoorbeeld wanneer een bepaalde situatie zich herhaaldelijk voordoet.

 

Onverwerkte of door medicatie onderdrukte negatieve emoties kunnen onze gezondheid schaden. Psychische klachten zoals burn-out en lichamelijke klachten zoals hormonen die in disbalans zijn, zijn hiervan voorbeelden. Wanneer de hormonale klachten niet op tijd behandeld worden, kunnen deze leiden tot diabetes, auto-immuunziekten of andere hormoon-gerelateerde aandoeningen, welke veelal chronisch van aard zijn.

 

Betekent dit dat wij geen emoties mogen hebben? Geen negatieve, maar dus ook geen positieve emoties? Volgens de oosterse leer moeten de emoties 'losgelaten' worden. Extreme emoties kunnen in ons lichaam energieblokkades veroorzaken, hetgeen kan leiden tot ziekte. Alles draait om het vinden van de juiste balans.

Het bewust omgaan met onze gevoelens en het verwerken en loslaten van onze emoties zijn dus erg belangrijk voor onze psychische en uiteindelijk fysieke gezondheid. Mindfulness, dat nu door veel mensen wordt toegepast, valt bijvoorbeeld binnen dit thema.