Eten en Drinken

De enige methode om gezond te blijven is te eten wat je niet wil, te drinken wat je niet lekker vindt en te doen waar je geen zin in hebt. ~ Mark Twain

 

Voeding is naast sporten de meest besproken remedie binnen de gezondheidswereld. Sinds de opmars van bewust eten in de laatste jaren, schiet informatie over gezonde voeding als paddenstoelen uit de grond. Vroeger werd er advies gegeven over gezonde voeding wanneer iemand overgewicht of ondergewicht had. Nu is bijna iedereen bezig met gezond eten. Veel mensen zijn vegetariër of veganist geworden.

 

Gezien de hoeveelheid informatie die over diëten en benaderingen in omloop is, is het moeilijk voor een individu om de juiste keuze te maken. Veel mensen volgen de ene rage na de andere. Als je nog jong bent, zie je het uiterlijke resultaat snel terug in je lichaam. Maar naarmate je ouder wordt, vermindert de werking, vanwege de afname van het metabolisme. Pas dan zie je de noodzaak om de gezondheidskwestie van binnenuit aan te pakken. De enige manier is zo veel mogelijk informatie vergaren en voor jezelf het juiste eet- en drinkpatroon samen te stellen: een patroon dat bijdraagt aan een betere versie van jezelf. Voor iedereen kan dat er net even iets anders uitzien.

 

Hoe weet je of een bepaald dieet of voedingspatroon bij je past? Je hebt koolhydraatarm dieet, Montignac, Atkins, Brooddieet, Rawfood, Bloedgroepdieet, Sapkuren, Weight Watchers, Sonja Bakker, etc. Wat het belangrijkst is, is dat je iets kiest dat je voor langere tijd kunt volhouden. Daarnaast is het aan te raden om de diëten waarbij je bepaalde voedingsstoffen langdurig moet missen, afwisselend te doen. Als laatste moet je vooral kijken hoe je lichaam op die bepaalde manier van eten reageert. Experimenteer en toets. Laat je lichaam regelmatig controleren door je huisarts of specialist. Als bepaalde voedingstoffen of vitaminen ontbreken door je reguliere eetpatroon of dieet, moet dat op tijd aangepakt worden om het erger te voorkomen. Vegetariërs en vooral veganisten kunnen bijvoorbeeld een vitamine B12-tekort oplopen. Dit tekort kan leiden tot fysieke klachten (zoals chronische vermoeidheid) en psychische klachten (zoals depressie).

 

Wat efficiënt werkt, is eerst te onderzoeken wat je lichaam nodig heeft aan de hand van de klachten en daarna de tekorten aan te vullen met natuurlijke voeding. Kennis over de voedingsstoffen per voedingsmiddel is hierbij van essentieel belang. In de oosterse leer wordt voeding niet alleen als levensbehoefte gezien, maar ook gewaardeerd om haar therapeutische eigenschappen. Sommige (functionele) voeding bevat een hoog aantal biologisch actieve componenten die de fysieke en mentale gezondheid van een persoon verbeteren. Hier in de westerse wereld wordt deze voeding 'superfood' genoemd.